De Tokkies gaan na 20 jaar nog altijd gebukt onder een uiterst negatief imago. Met een nieuwe documentaire wil de familie haar naam zuiveren (2024)

Na 20 jaar hebben ‘De Tokkies’ een missie: ze willen hun naam zuiveren. De eerste realitysoap-familie van Nederland laat daarom opnieuw camera’s toe in hun huis. „De naam Tokkie staat altijd nog gelijk aan asociaal, dat moet maar eens afgelopen zijn.”

Voor een zogeheten persdag over de nieuwe documentaire De Tokkies: 20 jaar later zit een gedeelte van de familie aan een stamtafel in een café in het dorps aanvoelend gedeelte van Amsterdam Noord. Dochter Nathalie Ruijmgaart (42) voert het woord.

Nathalie is nog steeds boos over wat ’de media’ de familie heeft aangedaan. „Als je 2 maanden filmt en je kiest daar het heftigste uit en knipt en plakt dat aan elkaar, dan ontstaat er natuurlijk een bepaald beeld.”

Aan haar moeder Hanna Tokkie (62), die kijkers zich herinneren met een papegaai op haar hoofd, vreet het nog steeds vertelt Nathalie.

„Die zegt weleens dat ze beroemd is geworden met pijn en verdriet. Ze zat destijds in een psychose en was manisch depressief. Toen ze de beelden terugzag was het alsof haar wereld instortte. Ze durfde heel lang niet naar buiten. Ze is hier niet omdat ze het niet aankan en ze snapt mijn vader daarin ook niet.”

Spreekklepje

Vader Gerrie Ruijmgaart (71) is wel bij het interview. Hij heeft door keelkanker, longkanker en stembandkanker een operatie moeten ondergaan waardoor hij een tracheostoma heeft en communiceert via een spreekklepje. Praten is daardoor zichtbaar vermoeiend voor hem. Hij zou alles zó weer over doen, laat hij weten. „We hebben ook wel gelachen in de tijd dat we op televisie waren.”

Gerrie heeft het minst geleden onder de gevolgen van de documentaire. „Hij vond het juist prachtig”, vertelt Nathalie, die zelf nog een jonge tiener van een jaar of 17 was toen haar familie gevolgd werd voor de camera’s. Ze was zwanger in die tijd en haar inmiddels volwassen dochter Dounia zit ook aan de stamtafel van het café.

„Mijn vader legt alles wat makkelijker naast zich neer”, aldus Nathalie. „Ik heb me altijd extra moeten bewijzen. O wee als ik één dingetje verkeerd deed. Het maakt een deel van je kapot. Neefjes en nichtjes hebben klappen op school gekregen omdat ze de naam Tokkie dragen.”

Stempel

Zelfs na 20 jaar hoort de familie nog geregeld hoe asociaal ze zijn. „Als ik de stad in ga, hoor ik het nog altijd”, zegt Nathalie. „Dan moet ik elke keer mezelf verdedigen. Deze docu is voor mij geslaagd als het ook maar een beetje naar voren komt hoe het voor ons is geweest. Dat al dat leed toch nog ergens goed voor is geweest.”

Pa haakt aan: „Ik heb altijd hard gewerkt en voor mijn eigen brood gezorgd. Na de serie ben ik mijn werk kwijtgeraakt en werd ik nergens meer aangenomen”

Kleindochter Dounia (20) mengt zich in het gesprek. „Zodra ze weten dat je van die familie vandaan komt krijg je meteen dat stempel. Als mijn moeder op school of op judo was geweest werd ik ermee gepest.”

Ze vervolgt: „Maar ik kom op voor die naam. Mijn oma is helemaal geen asociaal. Ze is een prachtmens, de deur staat voor altijd iedereen open. Ze heeft ons altijd geleerd: heb respect voor elkaar en wees netjes op jezelf. Het stigma klopt niet.”

Excuses van Rutte

Om nog even terug te gaan naar 20 jaar geleden. „Het was er mijn vader om te doen om hulp te krijgen voor ons als gezin van de politie, de gemeente en de woningbouw”, schetst Nathalie.

„Hij dacht dat als hij die camera’s zou toelaten ze wel zouden moeten handhaven. Hij wilde druk zetten, dat was zijn plan. Er was ruzie met de buren, met de wijk, waarom werd er niet gehandhaafd? Hij wilde rust met zijn gezin. Ik was 12 toen er geschreeuwd werd op de trap en geknokt voor de deur, dat is behoorlijk angstaanjagend voor een kind. Als hij zei dat het moest ophouden werd hij in elkaar geslagen.”

Dat minister-president Mark Rutte in 2016 zijn excuses heeft aangeboden voor het gebruik van de term ’doorgeslagen tokkies’ waar hij aso’s bedoelde, maakt niks goed, zegt dochter Nathalie. „Dat een minister-president de bevolking naar beneden haalt, dat is erg. In plaats van dat je helpt bij ons in de buurt.”

Tokkie-saus

Ze hadden wel de lasten, maar niet de lusten, aldus Nathalie. „Anderen zijn met onze naam aan de haal gegaan. Zo zijn er in De Efteling rompertjes verkocht met onze naam erop, ze hebben nog niet eens toestemming gevraagd. En dan is er Tokkie-saus. Ik zit er over na te denken om dat aan te klagen, er zijn supermarkten die daaraan meewerken.”

Uit liefde voor haar ouders, die inmiddels niet meer samenwonen, zijn op de bovenarm van Nathalie de ineengeslagen handen van Gerrie en Hanna getatoeëerd. Eén ding hoopt ze niet. „Dat ook deze documentaire verkeerd wordt uitgelegd.”

De Tokkies: 20 jaar later is te zien op Prime Video vanaf dinsdag 30 april.

De Tokkies gaan na 20 jaar nog altijd gebukt onder een uiterst negatief imago. Met een nieuwe documentaire wil de familie haar naam zuiveren (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 5879

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.